7 Ocak 2013 Pazartesi

Salonumu Dönüştürdüm.. Önce/Sonra...



     Bekar evimdeki, ailemden kalmış en az 20-30 yıllık eşyaları yenilemek istediğimde,  şipşak yeni eşyalar alıvermenin beni çok uzun süre mutlu etmeyeceğini anladım. Zaten beni oyalayacak ve zihnimi meşgul edecek bir şeylere ihtiyacım vardı.. O yüzden hooop diye yeni mobilyalar alıp koymak yerine,  salonumu hiç eşya atmadan ve hiç profesyonel yardım almadan, iğneden ipliğe kendi el emeğimle dönüştürmeye karar verdim...

Bundan iki buçuk ay önceydi..  "Bir ucundan başlıyayım, gittiği yere kadar..".. "Belki, bir sebepten, devam edemem, yarım kalır.."  deyip başlamıştım.   Ama bitirebilmek nasipte varmış..  Epey uzun sürdü ama sonunda bitti..  

Serüven uzun sürdü evet ama;  emeğime de değdi (bana göre tabii).. Üstelik, beni oyalama ve her küçük değişiklikle mutlu etme vazifesini de hakkıyla yerine getirdi.....

İşte; önceki ve sonraki haliyle salonum huzurlarınızda....


ÖNCE








Size, soldan sağa doğru panoramik  bir görüntü oluşturmaya çalıştım..

VEE  SONRA






YAPIM AŞAMALARI UZUN... :)


İşe öncelikle; renkleri sinirimi bozan çekyat ve koltuklardan başladım. Beyaz renkte döşemek istediğim için, beyaz ağırlıklı döşeme kumaşı seçerek koltukların tamamına, çıkarıp yıkayabileceğim nitelikte kılıflar diktim. Bunun için bol miktarda kumaşa ihtiyacım olduğu için maliyet tutan tek taraf bu kısım oldu. Her birini tek tek, prova yaparak aşağıda gördüğünüz gibi ellerimle kendim diktim. IKEA'nın kılıflarıyla yarışırlar değil mi... :))  Mütevaziliğim üzerimde :)



İkinci basamak mobilyaları beyaza dönüştürmekti. Ancak, eskiler bilirler; formika denen malzemeye boya anlamında hiçbir işlem yapılamıyor maalesef. Öyleymiş yani. Ben de boyayabileceğim kısımları elde boyayarak beyaza dönüştüeyim dedim... Buna sandalyeler, masanın alt ve ayak kısımları ve vitrinin krem rengi kenarlıkları dahil oldu.


Boyandıktan, ve onlar için aldığım mor renkli döşeme kumaşıyla -yine kendi ellerimle- tek tek  zımbalanarak kaplandıktan sonraki halleri böyle oldu.. (Bu kısmı fotoğraflamayı nasıl unutmuşum bilmiyorum. En perişan olduğum kısımdı oysa :) )

Bu arada; eski halinin fotoğrafına bakınca; masanın üzerindeki tablonun dönüşümü de dikkatinizi çekti mi?. Yıllar önce tabloyu hediye eden arkadaşım Zeynep'in affına sığınarak (ilk kez  burdan söylüyorum ama :s) onu da biraz değiştirdim. 

İçine sandalyelerle uyumlu olacak mor bir çiçeğin olduğu foreks tabloyu yerleştirmeye karar verdim ancak o yaldızlı çerçeve de pek tabii, beyaza dönüşmeliydi. O da sandalyelerle aynı kaderi paylaştı..




Tabi annemin çeyizinden kalma sandığı da unutmamam lazım. Maskeleme bantlarıyla şekil verdiğim sandığı yukarıdaki fotolarda, köşede görüyorsunuz onunla ilgili ayrı bir paylaşım yapacağım için, buraya almadım..

Mobilyalar bembeyaz olur da; tüller kahverengi kalır mı..? Hemen onları da değiştirmeliydi.. çok az bir maliyete aldığım beyaz tülden normal tül, mor renkli tülden de üzerine dolama perde yapmaya karar verdim..





Beyaz tülü bu şekilde, rustik için uygun olarak diktim. Bu şekilde mi kalsın, yoksa mor tülü, tasarladığım gibi üzerlerine dolasam mı diye düşünürken, ikinci düşünce ağır bastı ve mor renkli tülün yalnızca kenarlarına düz dikiş geçtim.Onun dolanmış hallerini yukarıda gördünüz.. :)

Koltuk kılıfları, sandık, masa-sandalye, tül-perde derken büyük işler bitti, sıra küçük ayrıntılara geldi.
Eski halinin fotoğrafını çekmeyi unuttuğum bu sepet; beyaz bir gazeteliğe;


Hiçbir kapağın uymadığı çok eskiden kalma kavanozlar da daha sonra paylaşacağım -tutkalla tuza bulama yöntemi- ile iki beyaz mumluğa dönüştüler..



Salonumun son halinin genel görünümünü de yukarıda gördünüz.. Sadece kendi el emeğimle  olabileceği kadar evim şahane oldu şahane.. :)

20 yorum:

  1. Canım bu masanı sandalyeni yağlı boya ile mi boyadın?Ben de orta sehpamı boyadım ama ikinci kat olamsına rağmen hala olamdı.12 saat bekledim ilk boyadan sonra ama ikinci katı atarken bazı yerler boya kaldırdı. :( Sehpam çöpğe gidecek ya :)

    YanıtlaSil
  2. Rabiacım, marshall'ın (polisan diye de geçiyor) X1 diye bir boyası var. yalnızca beyaz ve siyah rengi var diye biliyorum.Su bazlı. Hiç kokusu yok. küçük metal kutulardan satılanlardan göstermişlerdi bir iki yerde her rengi var diyorlar, onlardan değil. Ben suyla bile inceltmeden kullandım. ve yaklaşık 1 saat sonra ikinci katı atabiliyordum.. Kuruması için 12 saat çok uzun bir süre. Yağlı boyaysa eğer kokudan da durulmaz.. Ben bunu bir dene derim.. Gerçi şimdi sürdüğün boyanın üstüne olur mu yada onu nasıl çıkarırsın bilemiyorum da :) Ben sandığın boyanışıyla ilgili bir post yayınlayayım diyorum. Boya kutusunun fotoğrafını oraya eklerim olur mu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben polisan x1 almak için çıktım ama işte boyacı aklımı çeldi.Napacağım bilmiyorum kazımaktan başka çarem yok sanırım.

      Sil
  3. maşalahhhhhh
    gerçekten evin şahane olmuş
    takdir ve tebrik ederim seni
    kumaşlar sanırım döşemelik kumaş.duck keten mi
    bana da beklerim canımcım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahlam'dan, çok teşekkürler.. Kumaşlar tam olarak duck kumaş değil, ama döşemelik.. Ben de seni ziyaret ettim bu arada, ekledim... görüşmek üzere...

      Sil
  4. Tebrik ederim.Gerçekten de çok başarılı gözüküyor.Renklerde çok yakışmış.Elinize sağlık...MAKASIN DANSI...

    YanıtlaSil
  5. ayakta alkışlıyorum gerçekten :) Çok başarılı bi çalışma olmuş. ben de annemin perdelerini yenilemek istiyorum ve üstüne sardıgın mor perdeye bayıldım aynısını yapmak istiyorum.. blogunu izlemeye aldım hemen :)
    sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayalsepeti, çok teşekkürler... Mor perdeleri nasıl yaptığımı anlatayım istersen, deha başka türlüsü nasıl durur bilemiyorum çünkü.. O, yaklaşık 7 m uzunluğunda renkli bir tül, ve ben onu 3 pencere olduğu için, eninden 3'e böldüm (eni dediğim kısım, astığımızda tavandan yere kadar olan kısmı).. Yani 7 m uzunluğunda yaklaşık 1 m eninde 3 parça tülüm oldu, ve onları sardım tek tek.. Sen de yaptığında, paylaş olur mu..

      Sil
  6. Tebrik ederim .Harika olmuş ellerinize sağlık.Güle güle oturun.

    YanıtlaSil
  7. Elinize saglik cok guzel olmus. Ben de cekyat takimima ayni sekilde kilif dikmek istiyorum ama sizce kac metre kumas gider?

    YanıtlaSil
  8. Süpersin Ellerine sağlık
    Ortayada kirpi ipten beyazlı morlu bir halı ör
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. öncelikle cesaretine sonra zihnine becerine,ellerine kollarına sağlık.hakikaten mütevaziliğe gerek yok ikea halt etsin yanında:)muhteşem olmuş koltuklar gerçekten.sandalye ve tabloya söyleyeck hiç laf yok:)sadece halı kalmış 200 liralık beyaz bir halıdan sonra dergilere kapak olabilir bence:)

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık. Bu ne emek! Siziyeni keşfettim ve takipçiniz oldum. Bana da beklerim :) http://ahouseofonesown-monicalivas.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. Elinize sağlık, herşey çok güzel olmuş! Mor kumaşları nereden aldığınızı öğrenebilir miyim acaba? Bir de tuzla yaptığınızı yazdığınız kavonozdan mumlukların yapılışını tarif edebili misiniz? Şimdiden teşekkürler!

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar çiçek desenli kumaşı nereden aldınız, mor ile de çok uyumlu olmuş, ben de döşemelik kumaş arıyorum, www.evimstil.com da çiçekli döşemelik kumaşlar gördüm, aradım oldukça ilgilendiler kapıda ödeme filan da varmış, fiyatları da uygun sanki ama ne bileyim internet ortamı işte, güvenemedim, önerebileceğin bir yer var mı, oradan alayım, hoşuma gitti gerçekten...

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık çok beğendim. ben de denemek istiyorum. koltukların kol kısımlarını ayrı mı yaptınız. yoksa tek parça mı örtün? Emeğine sağlık tekrarrr

    YanıtlaSil
  14. harika ,bende boyle istiyorum benim salonu için yapabilirmisiniz? fiyet ne kadar kardişim çok beğeldim

    YanıtlaSil